SEURAN HISTORIAA

Tapahtumia seuramme yli 40-vuotisen taipaleen varrelta
Keskusteluissa tulee välillä esille kaksi perustamispäivää ja voidaan todeta, että kummankin mielipiteen edustajat ovat tavallaan oikeassa.

Teknisen alan opettaja Pentti Siutla kansalaiskoulusta, moottoriurheilukärpäsen purema mies, keksi rakentaa oppilaidensa kanssa kuusi mikroautoa metallityötunneilla talvella 1963-64. Tietenkin näillä oli tarkoitus ajaa kilpaa. Näin seuraava tapahtumaketju sai alkunsa.

Niinpä paikallislehdessä oli seuraavanlainen ilmoitus:

Kaikki Mynämäen- Mietoisten- Karjalan autourheilusta kiinnostuneet henkilöt pyydetään saapumaan keskiviikkona 29.4.1964 klo 18.30 Mynäbaariin keskustelemaan ja päättämään Moottorikerhon perustamisesta paikkakunnalle. Tilaisuuteen saapuu Moottoriliiton edustaja. Tervetuloa.

Näin siis lausuttiin Mynämäen Seudun Moottorikerhon syntysanat. Ensimmäisessä hallituksessa istuivat:

Mynämäestä
Nimismies Veikko A. Tähkävuori, pj
Opettaja Reino Virtanen
Opettaja Pentti Siutla
Vakuutustarkastaja Kauko Venho
Isännöitsijä Unto Mäki
Faktori Esko Wesanto
Karjalasta
Ylikonstaapeli Jaakko Backman
Metsäteknikko Pekka Koskinen
Mietoisista
Maanviljelijä Pertti Vuola
Rautatievirkailija Antti Pohjola

Kilpailutoiminnasta voidaan vielä mainita, että edellisenä päivänä 28.4.64 ajettiin toinen ST- osakilpailu neljän kilpailun sarjasta. Nuoremmille lukijoille voidaan täsmentää, että kysymyksessä on nykyinen AS, eli autosuunnistus. Silloin lajia kutsuttiin suunnistus- ja tarkkuusajoiksi. Ensimmäisenä toimintakesänä järjestettiin liikennekilpailut ja seuraavana talvena ensimmäiset jäärata-ajot.


Vuonna 1968 kerhossa katsottiin tarpeelliseksi liittyä Suomen Autourheilijoiden Liiton jäseneksi ja samalla merkitä kerho yhdistysrekisteriin. Tästä käynnistyi prosessi, joka johti Mynämäen Urheiluautoilijat ry:n syntyyn ja Mynämäen Seudun Moottorikerhon sulautumiseen uuteen yhdistykseen.
Ensimmäinen hallitus muodostui seuraavasti:
Mynämäestä
Opettaja Pentti Siutla, pj
Merkonomi Kari Koski, siht.
Liikennöitsijä Jukka Majalaine n
Rakennusmestari Samuli Myllymäki
Karjalasta
Ylikonstaapeli Jaakko Backman
Metsäteknikko Pekka Koskinen
Mietoisista
Myymälänhoitaja Asko Saarinen
Rautatievirkailija Antti Pohjola
Nousiaisista
Tv-mekaanikko Veijo Viitasalo

Tärkeänä päivämäärä voidaan pitää myös 9.10.1969 sillä silloin perustettiin naistoimikunta.

Seuran alkutaipaleelle mahtui FK-kilpailuja, rallia, jäärataa ja soraränniajoa, joka viimeksi mainittu tunnetaan sprint– kilpailuna. Aika kultaa muistot, ennen olivat talvet kylmempiä ja lumisempia ja lakritsipötköt isompia. Kuitenkin historiasta löytyy mainintoja kun jäärata-ajot on pitänyt peruuttaa viimetingassa tai ei ole ollut kunnon jäätä koko talvena.
Autourheilun lajivalikoima on kasvanut ja monipuolistunut seuramme 40- vuoden taipaleella. 80-luvulla alkoi jokamiehenluokka ja nyt muutama vuosi on ajettu myös kestävyysajoja radalla ns. jokkiskalustolla.

MynUA on ollut uranuurtaja mikroautojen kanssa. Tarvaisten FK-rata oli Suomen ensimmäinen ja siellä pidetyistä kilpailuista ovat ponkaisseet aina maailmanmaineeseen asti lukuisat nuoret. Kirkkain tähti on ilman muuta Keijo ”Keke” Rosberg. Lähellä oli, ettei Mynämäelle syntynyt uutta FK-rataa runsaat viitisentoista vuotta sitten. Mynämotellia vastapäätä olevasta hiekkakuopasta käytiin kauppaa. Silloin Suomen talouselämässä oli laskusuhdanne ja tukimarkat olivat tiukassa. Tieliittymien saamisessa oli vaikeuksia ja kun kaikki tuntui takkuavan, alueen läheisyyteen ehti syntyä uutta asutusta. Melua aiheuttava rata ei enää sopinut ympäristöön.

Seuran omien toimitilojen hankkiminen oli kauan mietinnässä. Aivan Mynämäen keskustasta vapautui asuin- ja liikehuoneisto, jonka saimme ostettua kohtuuhinnalla perustettavan yhtiön lukuun vuonna 1987. Seuran yksi kantava voima ja juoksevien asioiden hoitaja, Kankareen Mikko, tuli osakkaaksi yhtiöön ja pyörittää yritystään tänäkin päivänä kiinteistössä. Kiinteistöyhtiön nimi ”Vauhtimakkara” on näppärä oivallus siinä harjoitettavista toiminnoista.

Kilpailutoimintaa ohjaa tänä päivänä liikkeelle saatavien voimien, eli toimivien jäsenten määrä sekä toiminnan kannattavuus. Sprint –kilpailuja on nykyisin järjestetty lähes vuosittain. Kuuluisin kilpailumme ”Munaränni” ajettiin viimeksi ja 24. kerran ja rinnalle kehitetty talvinen tapahtuma ”Pyry-sprint” ajettiin viimeksi 8. kerran.

Edellisten juhlien jälkeiseen kymmenvuotiskauteen mahtuu autosuunnistusta, jokamiesluokkaa, rallia ja sprinttiä järjestettyinä kilpailuina sekä paljon rakennettuja rallin erikoiskokeita naapuriseurojen isännöimissä kilpailuissa.

1994
1.5.1994 JM- Mynämäki
20.8.1994 SM-ST-Elopolku. Tästä jäi mieleen erään kilpailijan tokaisu maalissa kortteja luovuttaessaan. ”Oltais me se vähemmälläkin uskottu että te osaatte tehdä SM-kisan.”
10.9.1994 XX Rantaralli jun.SM
Reitti kiersi mm. Rymättylässä. Erikoisuutena oli yksi kaupunki-EK Raisiossa.
25.9.1994 XX SM-Munaränni Laulajatähti Frederik mukana istumassa VIP-autossa. Kilpailu oli SM-sarjan kuudes, eli viimeinen osakilpailu ja mitaleja ei oltu vielä jaettu. Kilpailun voitti Paimion Mika Korhonen, mutta SM:n vei Nurmijärven Silvo Viitanen vähän yllättäenkin koko kauden tasaisella ajollaan.
Teboil-rallin EK 1.10.

Karting- kauden päätöskisa Paimiossa oli mieliinpainuva kokemus niin kilpailijoille kuin huoltajille. Taivaalta tuli vettä ja räntää. Myrskytuuli puhalsi ja lämmintä muutama plus-aste. Tulosluettelossa eivät kaikki ennakkosuosikit pärjänneet ollenkaan. Harvoin mikroautoilla ajetaan lumisella radalla. Kelistä seurasi pyörähdyksiä ja koneiden kastumisia.

1995
5.2.1995 Pyry-Sprint
25.2.1995 Länsirannikon ralli EK
14.-16.7.1995 FK-kerhon leiri Forssassa. Vahvuus n. 100 henkeä.
19.8.1995 Rantaralli
8.9.1995 26. ST- Elopolku aluekilpailuna, kun Vaajakosken UA ei antanut meille lupaa pitää samana päivänä kansallista kilpailua kuin heillä
16.9.1995 Teboi- ralli EK
8.10.1995 VII JM- Mynämäki. Kaunis sää, mutta yleisöä vain 300 henkeä.
FK-kerhon jäsenten nimiä löytyi ainakin kahdeksan kilpailun tulosluetteloista.

1996
7.-8.6.1996 Autosuunnistuksen PM- viikonloppu Euran- Säkylän maisemissa. Kilpailut järjestettiin yhdessä Kyrön Seudun UA:n kanssa. Reitti kierteli paljon Puolustusvoimien maa-alueilla. Kilpailun pääratamestari Timo Kokko yöpyi väillä teltassa alueella ja teki ympäripyöreitä päiviä.
22.9.1996 SM-Munaränni
Muuten olemme tainneet vetää henkeä, kun mitään muuta dokumenttia tapahtumista ei löytynyt.

1997
15.2.1997 Loppiais-ST oli AS CUP- osakilpailu ja samalla Maski-teamin 10 v juhlakilpailu.
Tässä välissä voisi hiukan valottaa team- ajattelua. Ainakin JM- ja AS-kilpailijat ryhmittyivät aikoinaan omien tiimitunnusten ja värien alle. Ulospäin ne näkyivät parhaiten yhtenäisissä kilpailu- ja vapaa-ajan asuissa. JM-autoissa seuran tai teamin värit ovat edelleen käytössä. Teamin nimissä kerättiin varoja pienillä talkootöillä. Nämä varat käytettiin esim. yhteisten kilpailumatkojen kulujen peittämiseen.
(9.8.1997 ST-Elopolku)
28.9.1997 SM-Munaränni. Mukana 114 kilpailijaa. Otimme käyttöön lähtöalustaksi maahan kiilatun peltilevyn. Se aiheutti kilpailijoissa ensin sekavia tunteita, mutta on nyt hyväksi havaittu. Valvoja kirjoittaa loppuraportissaan: ”Ehkä Suomen paras rata”.
UA:n jäseniä järjestelytehtävissä Rantarallissa ja Teboil-rallissa.

1998
17.1.1998 Loppiais-ST Kilpailu ajettiin Kalannin ja Uudenkaupungin maastoissa. Juuri ennen kilpailua sää muuttui lauhaksi ja vettä satoi runsaasti. Hyvä kilpailu meni melkein piloille.
25.1.1998 Pyry-Sprint
Länsirannikon rallissa toimitsijoita.

1999
16.1.1999 Loppiais- ST Mynämäellä. Kilpailupäivänä lauhtui ja alkoi sataa vettä. Kilpailusta tuli luistelukilpailu.
26.9.1999 SM- Munaränni. Kilpailu taisi mennä läpi hyvin. 116 kilpailijaa. Varikkopellon kantavuuden kanssa oli ennen kilpailua kova huoli sateisen sään takia. Lopuksi saimme kyläläisten vihat päällemme, kun vaihdoimme yksityistien kilpailunjälkeiseen kunnostukseen sepelin toimittajan emmekä valvoneet miten ja millä aikataululla työtä tehdään.
Rantarallissa ja Teboil-rallissa EK hoidettavana.

2000
19.2.2000 Loppiais- ST Sprint-kilpailu. Osallistujia vain 35 paria.
3.9.2000 SM- Munaränni. 116 kilpailijaa. Emme olleet alun perin anoneet tätä kilpailua.
Rantarallissa ja Länsirannikonrallissa EK:lla

2001
25.2.2001 Pyry- Sprint. 66 kilpailijaa
Länsirannikonrallissa ja Rantarallissa EK:lla

2002
24.2.2002 Pyry- Sprint Talvi oli leuto ja kilpailuista tuli melkein sorakisa. Kuitenkin paikalle uskaltautui 67 kilpailijaa.
Rantarallissa EK

2003
23.2.2003 Pyry- Sprint ajettiin kerrankin aivan tavallisissa talvisissa olosuhteissa. Tämä näkyi myös kilpailijamäärässä, 90 osallistujaa.
Rallipuolella olimme talkoissa ainakin Raisio-rallissa, Uusikaupunki-rallissa ja Rantarallissa.

Puheenjohtajat eri aikakausina:

Veikko A. Tähkävuori 64-65
Pentti Siutla 66-75
Jukka Aihinen 76-77,79-83
Henri Siutla 78
Kari Mäkelä 84-85
Kauko K. Lähteenmäki 86
Jaakko Aaltonen 87-90
Erkki Tikka 91-94
Tarmo Aaltonen 95-
Esa Korsimo
Kimmo Suominen
Janne Lintupuro -2014

Tomi Mäkelä 2015-

Hallituksen yhteystiedot täällä...