Ralli ja Rallisprint


Ralli
Ralli on suomalaisten kansallislaji. Arvovoittoja ja maailmanmestaruuksia on lajissa kertynyt jo kymmenien vuosien ajalta. Myös kilpailujen järjestäjäpuolella suomalaisten osaaminen on huomioitu, sillä maassamme järjestetään sekä EM- että MM-tason rallikilpailuja.

Rallikilpailuja järjestetään vuosittain hieman yli viisikymmentä. Kilpailujen reitit ovat kokonaispituudeltaan 50 - 250 km ja erikoiskokeita niissä on 3 - 10 kpl, pituudeltaan yhteensä 20-100 km.

SM-tasolla ajetaan sekä yleisessä Ralli SM -sarjassa, että nuorten Ralli- SM sarjassa, johon osallistuvat enintään 27-vuotiaat kuljettajat.

Valtaosan rallikilpailuista muodostavat kansalliset rallit, sekä lyhyemmät aluerallit, joihin osallistuvat suuret harrastajamassat. Mm. F-cup on laajan harrastajajoukon sarja, jossa autot ovat F-ryhmän kalustoa.

Kilpailijan uraputki alkaa B-junioritasolta sen jälkeen kun auton ajokortti on hankittu ja rallitutkinto suoritettu. Kokemuksen ja tulosten parantuessa kuljettaja siirtyy A-junioreihin määrätyn pistelaskuperusteen mukaan. Menestyminen A-junioreissa tuo mukanaan nousun yleiseen luokkaan ja sitä kautta mahdollisuuden siirtyä myös kansainvälisille kilpakentille.
 

Rallisprint

Sprint kuuluu myös autourheilun peruslajeihin. Kilpailuja on paljon, noin 80, ja ne ovat jakautuneet joka puolelle Suomea. Rata on yleensä samantyyppinen kuin rallin erikoiskoe, mutta sen pituus on lyhyempi noin 2000 - 4000 m.

Rallista poiketen autossa on ei ole kartanlukijaa, vain kuljettaja. Kuljettajat jaetaan kokemuksen ja taidon perusteella samoin kuin monessa muussakin lajissa, juniorikuljettajiin ja yleisen luokan kuljettajiin. Kilpailija ajaa saman reitin kaksi tai kolme kertaa määrätyssä järjestyksessä ja paras aika on hänen tuloksensa.

Kilpailukalusto on varsin kirjavaa. Huipputasolla on uutta rallikalustoa ja tehokkaita turboautoja, mutta harrastajatasolla ajetaan vanhemmalla ja edullisella kalustolla.

Lajissa on myös SM-sarja, joka käsittää kuusi osakilpailua. Kansallisissa kilpailuissa osanottajat ovat yleensä omalta alueelta ja lähitienoilta.

Sprintissä on myös nuortenluokka, johon voi osallistua 16 vuotta täyttäneet kuljettajat kunnes he täyttävät ajokortti-iän ja saavat auton ajokortin.